Vikten av att ha en sparbuffert

Det är rätt så smart att se till att spara undan pengar i en buffert. Särskilt om man tänkt göra stora förändringar framöver som att flytta eller byta jobb eller börja plugga. Då är det bra om det finns sparade pengar att ta om ifall man måste. Att ha sparade pengar är även bra om det sker oväntade saker eller det kommer oväntade utgifter. Du bör se till att skapa två sorters sparande. Ett långsiktigt sparande över flera år, för ett mål du har, samt då ett buffertsparande. En del av pengarna kan du även investera, till exempel via trading. Läs mer om det på https://www.fxforex.com/sv/. Nedan får du flera bra anledningar till att det är bra att ha en buffert med sparande pengar. 

Vara ekonomiskt oberoende

Att vara ekonomiskt oberoende förknippar många med att vara rik, men det är inte bara dem förunnat så att säga. Det hela handlar mer om att du kan betala det du alltid betalar utan att det påverkar din ekonomi samt att det går unna dig så väl som det går att betala för dig om du får oväntade utgifter och det utan att du behöver snåla in på annat eller stå med ett tomt konto. 

Smartare köp

Om du har ett sparkonto med pengar så kan du vänta med att köpa saker, till de kostar mindre. Eller så kan lägga upp pengarna direkt, utan att ta det på faktura eller avbetalning. Det är alltid bra att köpa det du vill ha kontant. 

Större köp

Om du sparar undan pengar varje månad så är det lättare att kunna göra ett större köp längre fram. Det innebär att du kan köpa bil eller lägga en kontantinsats för en bostad utan att behöva låna pengar. 

Oväntade utgifter

Ett buffertsparande är extremt bra att att ha om det sker saker som gör att du får oväntade utgifter. Kanske din bil går sönder eller din tvättmaskin. Då kan det vara skönt att ha pengar på ett konto för att laga eller köpa nytt.

Om du förlorar jobbet

En buffert är riktigt bra att ha om du skulle bli av med jobbet. Då är det ju ofta så att inkomsten sjunker drastiskt. Sedan kan A-kassan ta tid på sig att komma igång och det kan vara bra då att ha en buffert att ta av för att hålla dig flytande tills att det kommer igång eller att du får nytt jobb igen.

Skapa en bra sparbuffert

Det är alltid bättre att spara lite varje månad än inte alls brukar man säga. Det är alltid dig själv och dina egna förutsättningar du bör utgå från. Hur mycket man bör ha i sitt sparande är olika, men det är inte fel att ha lagt undan två eller tre månadslöner. Idag är det många som har svårt att betala en oförutsedd utgift om 5000 kronor, då de inte har ett sparande alls att ta av.

För att kunna göra en rimlig kalkyl behöver du vara ärlig med dig själv huruvida du klarar dig utan vissa saker om de går sönder. En del saker måste åtgärdas direkt, medan andra saker kan vänta tills du sparat ihop så att du kan laga eller köpa nytt. Men genom en sparbuffert kan du redan ha de pengarna du behöver.

Hur stor sparbuffert behöver du?

Det är bra att ha en bild över hur mycket pengar du behöver om det sker oväntade saker. Det kan vara svårt att sätta en exakt siffra, men tar du vad du har i utgifter varje månad och gångrar det med två eller tre, så ger det ett bra hum om vad du behöver ha för att klara dig ett tag!

Det kan vara så att du behöver en viss summa för kortsiktiga oförutsedda händelser och en annan för mer långsiktiga så som arbetslöshet. Har du till en början inga eller lite sparade pengar bör du försöka spara mer för att kunna klara eventuella ekonomiska svårigheter.

Om du har en fast inkomst varje månad så är det braatt sätta en fast summa att spara varje månad. Om inkomsten varierar kan det vara bättre att bestämma att en viss procent av lönen att spara. 

Vilken sparform ska du välja?

En buffert bör alltid sparas på ett sätt så att du kan komma åt dem när du behöver. Alltså då en oväntad utgift sker. Det är inte bra att spara din buffert på sparkonton där du binder upp dem en längre tid. Den formen av sparande är bättre för ditt andra sparande, för det är bra att ha även ett till för långsiktigt sparande.

En rekommendation är att du fördelarna pengarna med 50 % på ett sparkonto och 50 % på ett annat konto. Det går att välja vanliga sparkonton så länge dessa erbjuder fria eller enstaka uttag när som helst.

22 Mar 2021